Misją naszej restauracji
jest rozpowszechnianie wiedzy
o walorach smakowych i zdrowotnych
serów pleśniowych Lazur

***Zapraszamy do odwiedzenia naszego menu

Sery "Lazur" to szlachetne, pleśniowe sery produkowane w oparciu o unikalną, oryginalną recepturę wypracowaną przez pól wieku pleśniowej tradycji. Są to doskonałe, rozpływające się w ustach sery, które łączą w sobie kremowy, maślany smak miąższu z aromatycznym posmakiem pleśni.

Subtelny, złożony smak i aromat serów „Lazur” powstaje podczas wielotygodniowego dojrzewania w specyficznych warunkach. Dzięki zastosowaniu w produkcji szlachetnej pleśni Penicillium roqueforti sery posiadają wysoką wartość biologiczną i odżywczą.

Zawierają ponad 60 najcenniejszych składników mleka, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Obecność szlachetnej pleśni podczas długotrwałego dojrzewania powoduje niespotykane w innych rodzajach serów, głębokie przemiany tłuszczu, który staje się lekkostrawny oraz białka, które staje się łatwo przyswajalne.

Wysoka wartość odżywcza serów „Lazur” spowodowana jest również niezwykłą biosyntezą witamin, co powoduje, że ich poziom jest wyższy niż w serach żółtych (dotyczy to szczególnie wit. B12, A, E i biotyny).

Sery Lazur bogate są w związki mineralne (m.in.:wapń, magnez, fosfor, sód), które występują w optymalnych proporcjach i są łatwo przyswajalne. Nie bez znaczenia jest to, że sery Lazur produkowane są z mleka pełnego. Dzięki temu ser bogaty jest w tłuszcz mlekowy, który jest jednym z najcenniejszych składników naszej diety i jednocześnie jednym z najistotniejszych elementów w profilaktyce nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.

Wyjątkowe walory smakowo - zapachowe powodują, że sery "Lazur" posiadają szerokie zastosowanie kulinarne. Można je spożywać na wiele sposobów. M. in. jako składnik deski serów, nadzienie do różnych mięs, dodatek do sosów, zup, zapiekanek, pizzy, makaronów oraz sałatek.

Zapraszamy na kulinarną ucztę składającą się z wykwintnych dań
z dodatkiem serów pleśniowych „Lazur”.